Minden kezdet nehéz, ez viszont most robbant! Egy kedves ismerős bíztatott a blog megalkotására, mivel talán érdemes megosztani azt, amit éppen kreálok, legyen az ehető, vagy éppen kenhető.

Az előbb nyitottam ki az első bodzapezsgőmet, pukkant, és masszív habot képezett, viszont még édes, két és fél üveggel érlelek még. Tavaly az első kávés-sör kezdeményem is csak fél üveggel élte meg a teljes megérést.

és most jöjjön a bodzapezsgő receptje, én a felét készítettem el, az három csatos üveg lett:

A bodza virágzat gyűjtése: A gyűjtéshez a napsütéses déli, kora délutáni órák a legalkalmasabbak. A bodza növényt tiszta, üde környezetből gyűjtsük, s ne forgalmas autóút széléről, láthatóan szennyezett talajú vidékről, gyümölcsösök környékéről, ahol a permetezés veszélye is fennállhat. A bodzapezsgő (szörp, bor, tea) készítéséhez mindig egészséges, friss, fiatal virágzatot gyűjtsünk. Barna, láthatóan öreg virágok nem legyenek rajta. A virágzatot közvetlenül az elágazások kezdeténél csípjük le a növényről, s ne nyomjuk össze, ne tároljuk lezárt műanyag zacskóban, ahol befülledhet. A gyűjtött virágzatokat frissen, a legrövidebb időn belül használjuk fel.

Bodzapezsgő recept:

  • Hozzávalók:
  • 15-20 db méretes virágzat,
  • 4 db citrom,
  • 2 ek. (30ml) fehér borecet,
  • 700g kristálycukor.
  • Elkészítése:
  • Forraljunk fel 4 liter vizet, majd öntsük egy nagy edénybe.
  • A meleg vízhez adjunk 2 liter hideg csapvizet, így összesen 6 liter víz lesz az edényben.
  • A vízbe keverjünk 700g kristálycukrot és oldjuk fel.
  • Tegyük bele a bodzavirágzatot úgy, hogy lehetőleg minél kevesebb szárrész kerüljön a lábosba.
  • Adjunk a vízhez 2 evőkanál (30ml) fehér borecetet és 4 megmosott citrom lereszelt héját. Az edény tartalmát alaposan keverjük össze és fedjük le fedővel.
  • Másfél-két nap elteltével az edény tartalma erjedni kezd (borélesztővel a folyamat segíthető). A folyadékot további 4-5 napig erjesszük, majd szűrjük le.
  • Töltsük vastagfalú, erős, jól záródó csatos üvegekbe.
  • Hűvös helyen tároljuk, akárcsak a valódi pezsgőt. Hónapokig eláll.
  • Jól lehűtve, esetleg jégkockával, citromkarikával szolgáljuk fel.

  • Tippek: A bodza pezsgő készítéséhez a reszelt citromhéj mellett reszelt narncshéjat is adhatunk (2-2 db). A borecet helyett borkősavat is használhatunk (a fenti mennyiséghez 30g), vagy a citromok levét is belefacsarhatjuk (2 db).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://moniqsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr1005412751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi 2012.06.04. 20:22:49

Hűűű, nagyon köszi Móni! :) Szerintem kipróbálom Édesanyáéknál, ott van pince... :)
süti beállítások módosítása