A kókusztej nemcsak finom, hanem egészséges is. Emlékszem, amikor először próbáltam elkészíteni a turmixgép örlő részében. Hát, nem lett az igazi. Ez viszont működik.
Hozzávalók:
- 30 dkg kókuszreszelék
- 1 liter forró víz
Előszöris a vizet felforraljuk. Egy tálba gézlapot vagy ennek hiányában konyharuhát terítünk, és a kókuszreszeléket beleöntjük. A forró vizet ráöntjük a reszelékre, majd elkeverjük, lefedjük, és kihűlésig hagyjuk állni. Ha kihűlt, a gézlapot összefogva „kicsavarjuk”, hogy minden lé távozzon belőle. Ezt azonnal használhatjuk, vagy a hűtőben tárolhatjuk. A tárolásnál a kókusztej tetején összeálló kókuszzsír visszamelegítve ismét folyékonnyá válik. A kókuszreszeléket a gézzel együtt terítsük ki, szárítsuk meg, majd ugyanúgy használhatjuk, ahogy szoktuk.
Az így kapott kókusztej fagylaltok, mártások alapja is lehet. Készíthetünk vele tejbegrízt, tejberizst, bármit, amiben a kókusztej ízére van szükségünk. Ha kihűtjük, a tetején keletkező réteg a kókuszzsír, amit főzéshez használhatunk, és a legegészségesebb zsiradéknak számít napjainkban.
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.