Tinktúrák

 

A vizes alkoholos kivonatban, azaz a tinktúrában a gyógynövények vízben és zsírban oldódó hatóanyagait oldhatjuk ki. A tinktúrát felhasználhatjuk cseppenként gyógyászati céllal, illetve tartósító funkcióval is bíró hatóanyagbombaként kozmetikumainkban. Ekkor a tinktúra kettős hatást lát el, nem csak a bőrnek, hajnak értékes hatóanyagokkal tölti fel a krémet, hanem az alkoholtartalmánál fogva tartósítja is azt. Az alkohol magát a tinktúrát is tartóssá teszi, így az elkészült kivonatot sokáig felhasználhatjuk. Az alkoholos tartósításról minden információt megtalál ITT.

Mire lesz szükség az elkészítéshez:

  • frissen gyűjtött és feldolgozott gyógynövény vagy zacskós szárított áru
  • jól záródó, tisztára mosott befőttesüveg
  • 37-70%-os alkohol felhasználási módtól függően
  • a tinktúra leszűréshez való, tiszta, sűrű szövésű, nem szöszölő szövet, vagy papír filter
  • jól záródó barna gyógyszertári üveg
  • címke

 

Így készül:

  • A megfelelő időben és helyen begyűjtött növényt szabadítsunk meg minden beteg, koszos, állatrágta vagy állatpiszkolta résztől, rajtmaradt bogárkáktól, nem a droghoz tartozó növényi részektől.
  • A drogot aprítsuk fel. Ez egyrészt azért szükséges, hogy minél több férjen az üvegbe, másrészt a sejtfalak felszakadása megkönnyíti a hatóanyagok kioldódását.
  • A jól záródó, tiszta üvegbe tegyük bele az így előkészített gyógynövényt vagy a kereskedelemben (gyógyszertárban, fitotékában, drogériában) vásárolt szárított árut és öntsük fel tiszta alkohollal úgy, hogy teljesen ellepje a növényeket. Az alkohol lehet gyógyszertári alkohol vagy jó minőségű gabonapárlat, például vodka. Attól függ, hogy milyen töménységű alkoholt használunk, hogy a tinktúrát gyógyászati célra szeretnénk használni, vagy kozmetikumainkat szeretnénk vele tartósítani. Gyógyászati célra a 37-40%-os alkohol, kozmetikai célra pedig az 50-70%-os felel meg. A tinktúrát ugyanis a már majdnem kész, kézmelegre hűlt emulzióba kell keverjük, az pedig a már kialakult szerkezete miatt inkább az alkohol, mint a víz felvételére képes. Ezért kell minimalizálni az alkohol víztartalmát. A növény és az alkohol aránya nem határozható meg pontosan, függ a növény fajtájától is. Egyes könyvek azt javasolják, hogy egy rész gyógynövényre 5-10 rész alkohol jusson. Ez elég tág meghatározás és nem visz közelebb az igazsághoz. A lényeg, hogy az üvegben sok növény legyen, de ne legyen teletömve és az alkohol teljesen fedje le a növényeket.
  • Az üveget jól zárjuk le, hogy az alkohol ne tudjon elillanni, majd állítsuk hűvös helyre, például a kamrapolcra. (Sűrűn fellelhető téves információ az, hogy a tinktúrát a napra kell állítani.)
  • Minden nap rázogassuk meg, majd két hét elteltével szűrjük le – úgy, hogy a növényekben lévő alkoholt is kipréseljük - nagyon sűrű szövésű, nem szöszölő anyagon, vagy papírfilteren. Akkor jó, ha nem marad benne növényi rész.
  • A leszűrt tinktúrát öntsük barna gyógyszertári üvegbe és jól zárjuk le.
  • Készítsük el a címkét: kerüljön rá a növény neve, a gyűjtés éve, a készítés ideje, az alkohol töménysége. A tinktúránkat nagyon sokáig felhasználhatjuk, mert nem romlik meg. Ennek ellenére a hatóanyag veszteség elkerülése érdekében érdemes 1, maximum 2 éven belül felhasználni.
És ha valakit zavar az alkohol, itt olvashat arról, hogyan forralhatja ki a tinktúrából:http://www.ingoodhealth.org/blog/2009/10/preparing-alcohol-free-herbal-medicine-tinctures/