Mai sztárunk, a dió! Milyen hétköznapi, és mégis mennyi mindent lehet vele kezdeni. Kiscsaládom a diót rendszeresen összedarálja, és belekeveri a csokitorta piskótalapjába, mézben eltéve is csemege, a levelét is fel lehet használni, ha viszeresek a lábaink. A diót likőrkészítés (vagy befőtt stb.) céljából hagyományosan június 25-én szedik, ez egy régi népi hiedelmen alapszik, mert állítólag ekkor a leglédúsabb. Ezután már elkezd kifejlődni a kemény csonthéj és akkor már nem lehet likőrt készíteni belőle. Szóval dióra fel, ezzel a pár szemmel a termés sem lesz sokkal kevesebb, viszont élményünk több lesz az biztos!:)


- 20-25 szem zöld dió
- 500 g cukor
- 7 dl tiszta alkohol (vagy más egyéb, én jó minőségű vodkát használok)
- 4-5 cm-es fahéj
- 1 vaníliarúd
- 3 szem szegfűbors
- 3-5 szem szegfűszeg
- 1 csillagánizs
- 1 citrom héja
+ gumikesztyű!!!!
A gumikesztyű azért fontos, mert nagyon befogja az ember kezét a dió! Amikor először készítettem, csak legyintettem egyet, azután pedig a diákok csak pislogtak, hol igazoltathatták vajon a Tanárnőt. Szóval, kell az a gumikesztyű!:)
Elkészítés:
- Vegyük fel a gumikesztyűt, majd a megmosott diókat éles késsel vágjuk negyedekbe.
- Dobjuk egy zárható üvegbe, öntsük rá a cukrot, hagyjuk napos helyen állni egy napot.
- Ezután öntsük rá az alkoholt*, tegyük bele a citrom (kezeletlen) héját - ügyeljünk arra, hogy a héj fehér része ne kerüljön bele - és a fűszereket. Fedjük le, rázzuk össze.
- Hagyjuk állni 6-8 hétig, időnként rázogassuk meg.
- Ezután gézanyagon át szűrjük le, töltsük üvegekbe és karácsonynál előbb ne bontsuk fel! Van is egy ilyen mondás, hogy "akkor jó a zöld dió, ha jön már a Télapó":)
* Ha az alkohol nem fedi el a diót, akkor főzzünk hozzá cukorszirupot!

A bejegyzés trackback címe:
https://moniqsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr905412752
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.