Mai sztárunk, a dió! Milyen hétköznapi, és mégis mennyi mindent lehet vele kezdeni. Kiscsaládom a diót rendszeresen összedarálja, és belekeveri a csokitorta piskótalapjába, mézben eltéve is csemege, a levelét is fel lehet használni, ha viszeresek a lábaink. A diót likőrkészítés (vagy befőtt stb.) céljából hagyományosan június 25-én szedik, ez egy régi népi hiedelmen alapszik, mert állítólag ekkor a leglédúsabb. Ezután már elkezd kifejlődni a kemény csonthéj és akkor már nem lehet likőrt készíteni belőle. Szóval dióra fel, ezzel a pár szemmel a termés sem lesz sokkal kevesebb, viszont élményünk több lesz az biztos!:)
270975_4155973575034_486117486_n.jpg
Hozzávalók:
  • 20-25 szem zöld dió
  • 500 g cukor
  • 7 dl tiszta alkohol (vagy más egyéb, én jó minőségű vodkát használok)
  • 4-5 cm-es fahéj
  • 1 vaníliarúd
  • 3 szem szegfűbors
  • 3-5 szem szegfűszeg
  • 1 csillagánizs
  • 1 citrom héja

+ gumikesztyű!!!!
A gumikesztyű azért fontos, mert nagyon befogja az ember kezét a dió! Amikor először készítettem, csak legyintettem egyet, azután pedig a diákok csak pislogtak, hol igazoltathatták vajon a Tanárnőt. Szóval, kell az a gumikesztyű!:)
Elkészítés:
  • Vegyük fel a gumikesztyűt, majd a megmosott diókat éles késsel vágjuk negyedekbe.
  • Dobjuk egy zárható üvegbe, öntsük rá a cukrot, hagyjuk napos helyen állni egy napot.
  • Ezután öntsük rá az alkoholt*, tegyük bele a citrom (kezeletlen) héját - ügyeljünk arra, hogy a héj fehér része ne kerüljön bele - és a fűszereket. Fedjük le, rázzuk össze.
  • Hagyjuk állni 6-8 hétig, időnként rázogassuk meg.
  • Ezután gézanyagon át szűrjük le, töltsük üvegekbe és karácsonynál előbb ne bontsuk fel! Van is egy ilyen mondás, hogy "akkor jó a zöld dió, ha jön már a Télapó":)

* Ha az alkohol nem fedi el a diót, akkor főzzünk hozzá cukorszirupot!


A bejegyzés trackback címe:

https://moniqsagok.blog.hu/api/trackback/id/tr905412752

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása